ξανθια με αραβες
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ετήσια έκδοση του Economist «Ο Κόσμος το 2017» και κυκλοφόρησε στα ελληνικά από την εφημερίδα Αγορά. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα που ταλανίζουν την Ευρώπη και την Ελλάδα, ενώ δεν ξέχασε να μιλήσει για το «φλέγον» ζήτημα του προσφυγικού, τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό αλλά και την ελληνική οικονομική πορεία.
πρηζεται η κοιλια μου και ποναει
Ο κ. Τσίπρας αποτιμώντας τις εξελίξεις του 2016, και εστιάζοντας σε γεγονότα, όπως το βρετανικό και ιταλικό δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, η δυναμική των οποίων διαμορφώνει μια νέα συνθήκη, επεσήμανε την κοινή βάση των εξελίξεων του 2016, σε πολιτικό επίπεδο, πέραν του βαθμού αυτονομίας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχει κάθε γεγονός, η οποία συνίσταται στην «εντεινόμενη ανησυχία - έως και δυσανεξία - των κοινωνιών απέναντι στην αδυναμία των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων να δώσουν οριστικά και με τόλμη την ώθηση που απαιτείται για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης».
Σημείωσε δε, ότι αυτή η αδυναμία δημιουργεί «τριγμούς στις δυτικές - και όχι μόνο - κοινωνίες» σε τέτοιο βαθμό που οδηγεί στην επανεμφάνιση στην δημόσια σφαίρα πολιτικών δυνάμεων και ιδεολογικών σχημάτων που «αμφισβητούν ευθέως πανανθρώπινες αξίες όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, η ισότητα».
«Ως πρωθυπουργός μιας ευρωπαϊκής χώρας που έχει βιώσει την στέρηση τέτοιων αξιών και δικαιωμάτων για αρκετά χρόνια τον περασμένο αιώνα, εκτιμώ ότι επείγει η ανάγκη να δράσουμε και να πάρουμε τολμηρές αποφάσεις που θα διασφαλίζουν την ευημερία και την κοινωνική συνοχή. Που θα διασφαλίζουν την Ευρώπη και το μέλλον της», αναφέρει ο κ. Τσίπρας.
Θέλοντας να υπογραμμίσει τον κομβικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα λόγω της θέσης της στον χάρτη, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια εξαιρετικά ευαίσθητη και ταυτοχρόνως εξόχως σημαντική γεωγραφική θέση της χώρας. Ακόμη αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει αυτή (η γεωγραφική θέση) αναφορικά με την ασφάλεια και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, καταρχήν με την στάση «υπόδειγμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς» που κρατά στο προσφυγικό ζήτημα.
Αναφορικά με το προσφυγικό ζήτησε τη γρήγορη λήψη γενναίων αποφάσεων για να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να επιταχύνουν η μετεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες που επιθυμούν να μεταφερθούν, αλλά και να αρθεί ο «προσβλητικός για την ευρωπαϊκή παράδοση παραλογισμός των κλειστών συνόρων».
Αναφερόμενος πάντα στην σταθερότητα της περιοχής, ο πρωθυπουργός τόνισε τον κρίσιμο ρόλο του Κυπριακού ζητήματος, και υπογράμμισε ότι οι άξονες μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης «δεν μπορούν παρά να είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στην ιδιότητα της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ, καθώς και η άρση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων».
«Μπορούμε βάσιμα να ισχυριστούμε ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για την ριζική μεταστροφή του οικονομικού προσανατολισμού της χώρας, από ένα κρατικοδίαιτο μοντέλο σε τομείς χαμηλής προστιθέμενης αξίας, σε ένα σύγχρονο εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο που δίνει έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την καινοτομία. Διαρκής στόχος μας είναι η ανάπτυξη να μεταφραστεί σε θέσεις απασχόλησης και η ευημερία να αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι έχουν βιώσει τις συνέπειες της κρίσης», τόνισε ο πρωθυπουργός για την πορεία της Ελλάδας.
πρηζεται η κοιλια μου και ποναει
σοφια αλεξανδρου τραγουδιστρια
https://uqisnmhh.blogspot.com/2019/04/blog-post_66.html
No comments:
Post a Comment