νερο σε δερματινο
Η αμερικανική εφημερίδα σε εκτενές της δημοσίευμα αναφέρει πως η Ελλάδα εξέρχεται του προγράμματος στήριξης έχοντας μεγάλο χρέος, μικρή ανάπτυξη και πολύ εύθραυστο ιδιωτικό τομέα για να μπορεί να υποστηρίζει κανείς ότι δεν θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια.
«Τα καλά νέα είναι ότι η Ελλάδα είναι πραγματικά έτοιμη να ολοκληρώσει το τελευταίο της πρόγραμμα διάσωσης και δεν θα χρειαστεί προς το παρόν πρόσθετη οικονομική βοήθεια. Αλλά τα κακά νέα, όπως επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι ότι ακόμη και με τα χαμηλότερα επιτόκια και τις μεγαλύτερες προθεσμίες αποπληρωμής που έχουν δοθεί στην Ελλάδα, εξακολουθεί να έχει υπερβολικό χρέος, μικρή ανάπτυξη και πολύ εύθραυστο ιδιωτικό τομέα για να υποστηριχθεί ότι δεν θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια στη συνέχεια», αναφέρει η Washington Post.
νερο σε δερματινο
Μάλιστα ο συντάκτης του άρθρου σημειώνει πως αν και η Ευρώπη γιορτάζει το «success story», η Ελλάδα υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές αποτυχίες που έχουν υπάρξει ποτέ χωρίς να επικρατεί πόλεμος ή κάποια επανάσταση. Στο σημείο αυτό συγκρίνει την ύφεση στην Ελλάδα με χώρες σε έκρυθμη κατάσταση. «Υπάρχουν μόνο τέσσερις χώρες που η οικονομία τους έχει συρρικνωθεί περισσότερο - από ό, τι στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια: η Λιβύη, η Υεμένη, η Βενεζουέλα και η Ισημερινή Γουινέα», σημειώνει και προσθέτει: «Οι δύο πρώτες χτυπήθηκαν από εμφύλιο και οι άλλες δύο είναι πετρελαιοπαραγωγές δικτατορίες που ήταν τόσο διεφθαρμένες και ανίκανες ώστε βούλιαξαν κατά την πετρελαϊκή κρίση». Ακόμα και η Ουκρανία η οικονομία της οποίας το 2009 χτυπήθηκε σφοδρά, ενώ είχε και την ένταση με τη Ρωσία το 2014, τα πήγε καλύτερα από την Ελλάδα, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.
υποκοριστικα αθηνα
Στην ίδια βάση συγκρίνει την ύφεση της τελευταίας οκταετίας με περιόδους όπως μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά την πτώση του Κομμουνισμού.
Η Washington Post υποστηρίζει πως την κατάσταση για την Ελλάδα επιδεινώνει το γεγονός, πως ενώ χρειάζεται ένα φθηνότερο νόμισμα σε σχέση με αυτό που διαθέτει, εν τούτοις αυτό που δέχεται είναι περισσότερη λιτότητα, όπως επιτάσσουν οι όροι του προγράμματος διάσωσης.
Μάλιστα, αποδέχθηκε να διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα ύψους τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. Δηλαδή αποδέχθηκε τέσσερις ακόμη δεκαετίες λιτότητας.
«Έτσι το περίεργο είναι, πως η οικονομία της Ελλάδας μπορεί να μην επιστρέψει έως το 2030 εκεί που ήταν το 2008. Αυτό είναι που η Ευρώπη αποκαλεί επιτυχία: μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί τόσο πολύ που φαίνεται ότι έχει πληγεί από πόλεμο», σημειώνει η Washington Post.
https://kdlbsywv.blogspot.com/2019/02/blog-post_54.html
https://qkcpxtey.blogspot.com/2019/02/blog-post_15.html
No comments:
Post a Comment