γκελυ γαβριηλ γεννηθηκε
Παράλληλα, υπερψηφίστηκε και η τροπολογία για το «σπάσιμο» της Β' Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής που πέρασε με 241 θετικές ψήφους και 31 κατά. Βουλευτές των κομμάτων σχολίασαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων την κατάτμηση της Β' Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής.
ανασφαλεια μεταφραση
Νίκος Ξυδάκης, ΣΥΡΙΖΑ, Β' Αθηνών
ανασφαλεια μεταφραση
«Η κατάτμηση της Β' Αθηνών είναι μία αναγκαία μεταρρύθμιση. Για χρόνια ο γιγαντισμός της λειτούργησε ως εκκολαπτήριο της διαπλοκής και φαινομένων αδιαφάνειας στον πολιτικό βίο.
Διαμόρφωσε σχέσεις εξάρτησης με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που είχαν τη δυνατότητα στήριξης πανάκριβων εκλογικών εκστρατειών.
https://vstlxiuq.blogspot.com/2019/04/blog-post_58.html
Πλέον μπαίνει σε μια πιο άμεση βάση η επαφή του βουλευτή με τους πολίτες. Μόνο καλό μπορεί να προσφέρει αυτό στη λειτουργία της δημοκρατίας. Είναι ένα πρώτο βήμα για τη συνολική αναβάθμιση του Κοινοβουλίου, που εν όψει και των θεσμικών αλλαγών που προωθούνται θα πρέπει να είναι πρώτο μέλημα».
Αριστείδης Μπαλτάς, ΣΥΡΙΖΑ, Περιφέρεια Αττικής
«Πολύ θετικό μέτρο. Ενισχύει τη σχέση ουσιαστικής εκπροσώπησης. Δηλαδή ενισχύει τους όρους ελέγχου του βουλευτή από τον ψηφοφόρο, τόσο σε επίπεδο της γενικότερης πορείας της χώρας, όσο και στο επίπεδο των επιμέρους προβλημάτων της αντίστοιχης εκλογικής περιφέρειας. Τουλάχιστον με αυτή την έννοια βοηθάει τη δημοκρατία. Προφανώς η δημοκρατία δεν τελειώνει εδώ, αλλά είναι μεγάλη συζήτηση το ερώτημα του πώς θεσμικά εδραιώνεται περισσότερο».
Αννέτα Καβαδία, ΣΥΡΙΖΑ, Β' Αθηνών
«Μιλώντας για τη Β' Αθήνας, μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για τη μεγαλύτερη - σε αριθμό ψηφοφόρων - εκλογική περιφέρεια της Ευρώπης το μέγεθος της οποίας, εκ των πραγμάτων, "νόθευε" απολύτως τη σχέση των βουλευτών με τους ψηφοφόρους. Και ενώ ως ζήτημα είχε τεθεί κατ' επανάληψη, ακόμα και από συντηρητικούς κύκλους, καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει να διορθώσει - μέσω της κατάτμησης - την εκλογική αυτή στρέβλωση καθώς οι κατά καιρούς πρωθυπουργοί της χώρας αδυνατούσαν να έρθουν σε σύγκρουση με τα κατεστημένα συμφέροντα και την εσωκομματική δύναμη των "βαρόνων" της Β' Αθήνας - που αντλούσαν την ενδοκομματική τους επιρροή ακριβώς από τον μεγάλο αριθμό σταυρών που συγκέντρωναν στην αχανή αυτή εκλογική περιφέρεια.
Έχοντας εκλεγεί στην Β' Αθήνας, έχω προσωπική εικόνα του πόσο δύσκολο είναι να ασχοληθείς, σε βάθος, με το εύρος των τοπικών προβλημάτων που απασχολούν τους πάμπολλους δήμους της. Συνεπώς, η απόφαση για κατάτμησή της - συνδυασμένη με τη μεγάλη, τολμηρή απόφαση της κυβέρνησης για καθιέρωση της απλής αναλογικής, απόφαση που θα αναδιατάξει θετικά το πολιτικό σκηνικό, απελευθερώνοντας υγιείς κοινωνικές δυνάμεις - προσφέρει μία ακόμη δημοκρατική ανάσα στο πολιτικό σκηνικό».
Χαρά Καφαντάρη, ΣΥΡΙΖΑ, Β' Αθηνών
«Η Κυβέρνησή μας τολμά και λύνει ζητήματα. Η κατάτμηση της αχανούς και "απρόσωπης" Β' Αθήνας, θέμα που συζητείται χρόνια ως αναγκαιότητα και κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε το θάρρος να "ακουμπήσει", είναι πλέον γεγονός. Κόντρα στα μικροσυμφέροντα και τις πελατειακές σχέσεις δεκαετιών, ο αιρετός πλέον έχει καλύτερη εικόνα, επαφή και κατά συνέπεια αποτελεσματικότητα».
Μάκης Βορίδης, ΝΔ, Περιφέρεια Αττικής
«Η κατάτμηση των λεγόμενων μεγάλων εκλογικών περιφερειών και ειδικά της Β' Αθηνών υπήρξε πολιτική θέση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριζε συνεχώς από την εποχή που ήταν βουλευτής της Β' Αθηνών. Είναι θέση που η Νέα Δημοκρατία υποστήριξε από τη πρώτη στιγμή που το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει.
Δυστυχώς για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση επέλεξε να κάνει αποσπασματικές παρεμβάσεις στον εκλογικό νόμο και παρά την πίεση της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε και αυτή την φορά να μην νομοθετήσει το δικαίωμα των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους, δυστυχώς δίνοντας προτεραιότητα στις μικροκομματικές της στοχεύσεις έναντι των ζητημάτων ισονομίας και ισοπολιτείας. Είναι ζήτημα που η Νέα Δημοκρατία θα ρυθμίσει αμέσως μόλις αναλάβει την διακυβέρνηση».
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ΝΔ, Β' Αθηνών
«Η ανάγκη αναδιάρθρωσης των εκλογικών περιφερειών είναι κάτι που, προσωπικά, έχω επισημάνει από το 2004. Έχοντας, μάλιστα, καταθέσει στη Βουλή και σχετική τροπολογία από τότε, για τη δημιουργία ισοδύναμων εκλογικών Περιφερειών σε όλη την Επικράτεια. Επειδή πίστευα και πιστεύω ότι χρειάζονται ενιαίοι όροι εκπροσώπησης για όλους. Και, επειδή, θεωρώ ότι δεν μπορούν να υπάρχουν βουλευτές "δύο ταχυτήτων".
Νομίζω ότι η στάση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα αυτό μόνο υπεύθυνη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Η διαφωνία μας δεν έχει να κάνει με την ουσία της πρότασης, άλλωστε. Έχει να κάνει, όμως, με τον τρόπο που διατυπώνεται. Δε γίνεται η Κυβέρνηση να προτείνει μια κατάτμηση με βάση κριτήρια όχι διοικητικά, αλλά καθαρά μικροπολιτικά. Και δε γίνεται, επίσης, το κριτήριο υπαγωγής μιας περιοχής σε έναν τομέα να μην είναι ο γεωγραφικός της προσδιορισμός, αλλά το ποσοστό που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές.
Η επίτευξη αμεσότερης και αποτελεσματικότερης αντιπροσώπευσης είναι κάτι που δεν προσφέρεται για τακτικισμούς. Απαιτεί ειλικρίνεια και υπευθυνότητα. Προϋποθέτει τομές σοβαρές. Επειδή ακριβώς αφορά το σύνολο του τρόπου λειτουργίας του πολιτεύματός μας. Έχει να κάνει με την ίδια τη Δημοκρατία μας. Δε γίνεται, επομένως, να την επικαλούμαστε μόνο όποτε μας συμφέρει.
Και δε γίνεται, επίσης, να την εφαρμόζουμε μόνο όταν μας "βολεύει". Τελεία και παύλα».
Γιώργος Κουμουτσάκος, ΝΔ, Β' Αθηνών
οδος ηρακλειτου κολωνακι
No comments:
Post a Comment